Két birtok, egy család.

A Debreczeni és Ferenczi elnevezés két külön birtokot jelöl, melyek tulajdonosa a Debreczeni Kálmán-Ferenczi Pálma házaspár. A Debreczeni birtok az Etyek-Budai Borvidéken található, mely jellegzetesen fehérborszőlő termesztő körzet. A másik, Ferenczi szőlőbirtok a Szekszárdi Borvidéken van, ahol hagyományosan kiváló vörösborokat termelnek. A birtokok így tökéletesen kiegészítik egymást, hiszen a termékpalettán, az egyszerű fehérboroktól a rosékon át a testesebb vörösborok is megtalálhatók.

 

Debreczeni birtok

A Debreczeni-Ferenczi család két birtoka közül a nagyobbik (12 hektáros) szőlőbirtok az Etyek-Budai Borvidék-hez tartozó Csabdi-Vasztély község határában fekszik. A nagyrészt 7000 tőke/hektáros új ültetvény fele a jövőben a tradicionális pezsgő készítéshez ad alapanyagot, a másik része klasszikus, csendes borok termelését szolgálja. A szőlőfajták: Pinot Noir (4,5 ha), Chardonnay (4,2 ha), Sauvignon Blanc (2,3 ha), Sárga muskotály (1 ha).

Az ültetvény földrajzi fekvéséből eredően, általánosságában jellemző az országos átlagnál pár fokkal alacsonyabb átlaghőmérséklet. Ezt ellensúlyozza a Szent László patak völgyének sajátos, kiváló benapozottságú, gyorsan melegedő, ugyanakkor enyhén szellős mikroklímája. A csapadékellátottság megközelíti az országos átlagot. Az ültetvények talaja mészkövön kialakult magas aktív mésztartalmú lösz. A dél-délnyugati kitettségű hegy-völgy irányban elhelyezkedő szőlősorainkat 1,8 x 0,8 m tenyészterületre ültettük. Az egész ültetvényt alacsony kordon művelésmódra alakítottuk ki, rövid csapos metszést alkalmazunk.

 

 

 

debreczeni-birtok.jpg

 

 

Ferenczi birtok

Az 5,5 hektáros ültetvény a Szekszárdi Borvidék-hez tartozó Alsónána külterületén fekszik. Az ültetvény   1-1 hektár Pinot Noir és Zweigelt fajták mellett 1,7 hektár Merlot-ból, 1,5 hektár Cabernet Franc-ból és 0,3 hektár Cabernet Sauvignon-ból áll.

 

A Szekszárdi dombság egyik védett völgyében, Alsónána határában fekszik a dél-délkeleti tájolású ültetvényünk. A dombok ölelésében fekvő, a falu fölé magasodó szőlőtábla kiváló, rendkívül kiegyenlített mikroklímája kedvez a testes kékszőlő termesztésének. A falu határában lévő tavak folyamatosan relatíve magas páratartalmat biztosítanak, ezért még aszályos években is biztonságos a szőlőtermesztés. 
Az ültetvény talaja agyagon kialakult vastag lösz 10% körüli aktív mésztartalommal. 
A hegy-völgy irányban elhelyezkedő szőlősorainkat 1, 8X0, 8 m tenyészterületre ültettük. Az egész ültetvény alacsony kordon művelésmódra lett kialakítva, rövid csapos metszést alkalmazunk.

 

 

ferenczi-birtok.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keressen minket a Facebookon is!